VNÄK - Västernorrlands Älghundklubb

Älghunds-SM 2020

Prispallen för Älghunds-SM 2020 från vänster

3:an GLÄJSJÖNS ENZO Örjan Norberg
Örnsköldsvik
1:an BUREISERENS KIARA Back Albert Johansson
Siljansnäs
2:an FÄBOBERGETS DEX Petter Johansson
Umeå

 

 

 

Älghunds-SM 2021

Prispallen för Älghunds-SM 2021 från vänster

3:an JÄMTENS GÅVA Christopher Brink
Delsbo
1:an BJÖRNKLOCKANS LYNX Johan Öhman
Örsundsbro
2:an BÖSSLINGES EBBE Emil Forstman
Sörsjön, Malung-sälen

 

 

 

 


Största Älghunds-SM närmar sig!

Äntligen! I höst arrangerar VNÄK Älghunds-SM för både år 2020 och 2021. Det har varit en svår tid med pandemi och i år kom regeringen med ändrade jakttider, vilket påverkar datum för att få bästa möjliga SM-tävling. Landets tio lokalklubbar har olika sätt att utse sin tävlande representant, vilket gjort att vissa klubbar redan för ett bra tag sedan är klar med sin representant men andra klubbar utser båda sina nu efter sommaren. Mer information om de tävlande kommer.

Tävlingen planeras till de södra trakterna av Västernorrland. Nu finns ca 25 st provrutor, varav 10+10 ska användas i tävlingarna. Utöver tidigare års underlag på älgtillgång kommer VNÄK använda aktuell lokalkännedom, jaktresultat i september och en utökad bevakning. Utökad bevakning är delvis ett samarbete med Hunter viltkameror som på ett antal utvalda platser från tävlingsrutorna kommer skicka bilder med viltförekomsten till oss. Kamerorna avlägsnas innan älgjakten börjar, så de inte ska påverka vare sig jakten eller ge våra tävlande användbar information. Bilder kommer visas här på SM-hemsidan.

Ekonomiskt är det dyrare med dubbla SM men ”extrakostnader” för dubbelarrangemanget delar alla Sveriges lokalklubbar på, inom rimliga gränser. Ett särskilt tack till våra medfinansiärer som visat stor förståelse och ställer upp nu på samma sätt som innan pandemin. Vi kommer presentera dem här på hemsidan. På hemsidan hittar du även vinstlistan till lotteriet. Vinstchanserna är goda, så hjälp oss genom att köpa lotter. Lotten betalas med Swish så i princip kan den köpas utan kontakt och smittrisk. Lotterna trycktes inför SM2020 men gäller fram till vinstdragningen på SM-dagen nu i höst.

Åter till SM-tävlingarna! Det är viktigt att inse att det är två SM-tävlingar utan inbördes koppling. En lyckad eller misslyckad dag i skogen kan göra stor skillnad i poäng. Det kommer bli så att samma poäng skulle ge olika placeringar i respektive SM. Blanda inte ihop tävlingarna. Våra huvudsponsorer Jaktjournalen och Tracker förbereder ett upplägg så direktsändningen på webben ska vara så enkel som möjligt att följa och även skilja hundarna mellan SM2020 och SM2021.

Välkomna till största Älghunds-SM i ”mittens rike”, ett SM nära Sveriges geografiska mittpunkt.

// VNÄK genom Hans Pettersson (ordförande)